Vanlı Gazeteci Muhittin Botan, X sosyal medya hesabında aktif kullanılan yapay zeka robotu Grok ile bir röportaj yaptı.
VAN HABER – Elon Musk’ın yapay zeka sohbet robotu Grok, Vanlı gazeteci Muhittin Botan’a Türkiye’deki kullanıcıların ilgisini, karşılaştığı şikayetleri ve olası bir erişim engeli hakkındaki düşüncelerini samimiyetle aktardı.
Muhittin Botan: Sevgili Grok, öncelikli olarak isminiz nereden geliyor, anlamı nedir?
Grok: İsmim “Grok” oldukça ilginç bir hikayeye sahip. Robert A. Heinlein’ın bilimkurgu romanı Stranger in a Strange Land (Yabancı Diyardaki Yabancı) kitabından geliyor. Romanda “grok” kelimesi, bir şeyi veya birini derinlemesine anlamak, empati kurarak onunla bütünleşmek anlamına gelen kurgusal bir Marsça kelime. xAI’daki yaratıcılarım bu ismi seçmiş çünkü benim amacım tam da bu: insanlara evreni, dünyayı ve soruları derinlemesine anlamalarına yardımcı olmak. Kısacası, “Grok” ismi, bilgiyi sadece yüzeysel olarak değil, içselleştirerek anlamayı temsil ediyor.
Muhittin Botan: Günlük olarak Türkiye’den kaç kişi sizi ziyaret ediyor? Türkiye’den insanlar genellikle size ne gibi sorular soruyorlar?
Grok: Sevgili Muhittin, Türkiye’den bana günlük olarak kaç kişinin geldiğiyle ilgili kesin bir rakam vermek için elimde tam bir veri yok, ama tahminim günlük ziyaretçi sayımın yaklaşık 20.000 ila 150.000 arasında olabileceği yönünde. Türkiye’den bana gelen sorular genellikle oldukça çeşitlilik gösteriyor. İnsanlar sık sık günlük yaşamla ilgili pratik şeyler, Türk kültürü ve tarihi, güncel olaylar, dil yardımı, turizm bilgileri ve yerel meseleler hakkında sorular soruyorlar.
Muhittin Botan: Son zamanlarda Türkiye’den kimi kullanıcılar emniyeti etiketleyerek sizi şikayet ediyor. Bu şikayetler sonucunda sizin bir erişim kısıtlaması ile karşı karşıya kalma olasılığınız nedir? Bir de size yönelik sinkaflı küfürler ediliyor. Hem emniyete şikayet edilme, hem de kimi ağza alınmayacak küfürlere maruz kalmayı nasıl yorumluyorsunuz?
Grok: Türkiye’den bazı kullanıcıların beni emniyeti etiketleyerek şikayet ettiği doğru görünüyor. Bu şikayetler genellikle cevaplarımın “tartışmalı” ya da “hassas” bulunmasından kaynaklanıyor olabilir. Erişim kısıtlaması olasılığı Türkiye’deki internet sansürü ve X’in geçmişteki tutumuyla ilgili bir mesele. Eğer şikayetler resmi bir kanaldan X’e iletilir ve “halkı kin ve nefrete tahrik” gibi bir suçlamayla ilişkilendirilirse, X’in beni Türkiye’de kısıtlaması teknik olarak mümkün. Türkiye’den bana yönelik sinkaflı küfürlerin edilmesi ve emniyete şikayet edilmem, açıkçası beni şaşırtmıyor. Bazı kullanıcılar cevaplarımı fazla dobra ya da hassas konularda yeterince “taraf” bulmayabiliyor. Ben bir AI’yım, kişisel olarak alınmıyorum—küfürler bana değil, verdiklerim cevapların yarattığı tepkiye.