1. Haberler
  2. Siyaset
  3. İpekyolu Belediyesi O Parka Orhan Doğan’ın Adını Verdi

İpekyolu Belediyesi O Parka Orhan Doğan’ın Adını Verdi

featured

İpekyolu Belediyesi, ‘Öğretmenler Parkı’nın ismini değiştirerek, Kürt Siyasetçi Orhan Doğan’ın ismini verdi. Karar, belediye meclisinde yapılan oylama çoğunluk kararı ile kabul edildi.

VAN HABER – Van’ın İpekyolu Belediyesi’nin Nisan ayı meclis toplantılarının dördüncü oturumu, Eşbaşkan Canan Uzunay’ın yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda önemli bir karar alınarak, kayyım atanmasının ardından “Öğretmenler Parkı” olarak değiştirilen alana, Kürt siyasetçi Orhan Doğan’ın isminin verilmesi teklifi meclis üyelerinin çoğunluğu tarafından kabul edildi.

Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Ergün tarafından meclise sunulan önergede, 2007 yılında hayatını kaybeden Orhan Doğan’ın siyasi yaşamı ve mücadelesi vurgulanarak, parkın “Orhan Doğan Barış Parkı” olarak yeniden adlandırılması talep edildi. Yapılan oylama sonucunda bu talep kabul görerek parkın yeni ismi resmiyet kazandı.

Belediyenin 2024 Faaliyetleri Meclis Gündeminde

Oturumun ilerleyen bölümünde, İpekyolu Belediyesi’ne bağlı tüm müdürlüklerin 2024 yılı faaliyet raporları meclis üyelerinin incelemesine sunuldu. Yaklaşık bir yıldır görevde bulunan Eşbaşkanlar Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ liderliğinde yürütülen çalışmalar, detaylı bir şekilde raporlarda yer aldı.

Müdürlüklerin gerçekleştirdiği toplantılar, saha çalışmaları, vatandaş buluşmaları, çeşitli ziyaretler ve açılış törenleri faaliyet raporlarına yansıtılırken; belediyenin gelir ve gider durumu, personel sayısı ve hayata geçirilen projelerle ilgili ayrıntılı bilgiler de meclis üyeleriyle paylaşıldı.

Orhan Doğan Kimdir?

Orhan Doğan (25 Temmuz 1955, Şırnak – 29 Haziran 2007, Doğubeyazıt), Kürt siyasetçi, avukat ve insan hakları savunucusudur. Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl çözümü için çalışan önemli isimlerden biri olarak tanındı.

Şırnak’ta doğan Orhan Doğan, babasının memuriyeti nedeniyle eğitimini farklı şehirlerde sürdürdü. 1974’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giren Doğan, buradan mezun oldu. 1983’ten itibaren Cizre’de avukatlık yapmaya başlayan Doğan, bu dönemde insan hakları alanında aktif rol aldı ve 1989’da İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kuruluşunda yer aldı; 1991’de ise İHD Şırnak İl Başkanlığı görevini üstlendi.

Siyasi hayatına Halkın Emek Partisi’nde (HEP) kurucu üye olarak adım atan Doğan, 1991 Genel Seçimleri’nde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) ile HEP’in ittifakı sayesinde Şırnak milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Ancak, aynı dönemde Leyla Zana’nın yemin töreninde Kürtçe konuşmasıyla başlayan tartışmalar, HEP’li vekillerin siyasi hayatını etkiledi. HEP’in kapatılmasının ardından Doğan, Demokrasi Partisi’ne (DEP) geçti. 2 Mart 1994’te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla birlikte Meclis bahçesinde gözaltına alındı ve 17 Mart 1994’te tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “adil yargılama yapılmadığı” kararı ve Yargıtay’ın onayıyla 9 Haziran 2004’te tahliye edildi. Cezaevinden çıktıktan sonra Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kuruluşunda yer aldı.

2007’de Şırnak’tan bağımsız milletvekili adayı olmak istedi, ancak Yüksek Seçim Kurulu başvuruyu reddetti. Aynı yıl, 27 Haziran 2007’de Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bir festivalde konuşma yaparken kalp krizi geçirdi ve 29 Haziran 2007’de hayatını kaybetti. Cenazesi Cizre’de defnedildi. Orhan Doğan, evli ve beş çocuk babasıydı.

Doğan, özellikle Kürt halkının haklarını savunan bir isim olarak ve Türkiye’de barış sürecine katkılarıyla hatırlanır. Ölümünden sonra adı, çeşitli yerlerde yaşatılmaya devam etmektedir; örneğin, 2025’te Van’da bir parka isminin verilmesi planlanmıştır.

İpekyolu Belediyesi O Parka Orhan Doğan’ın Adını Verdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri