1. Haberler
  2. Van Haberleri
  3. Tuşba Belediyesi İnci Kefali ve Sazlık Alanlar İçin Harekete Geçti

Tuşba Belediyesi İnci Kefali ve Sazlık Alanlar İçin Harekete Geçti

featured

Tuşba Belediyesi zabıta ekipleri, bölgedeki sazlık alanların korunması ve 15 Nisan’da başlayıp 15 Temmuz’a kadar sürecek olan inci kefali av yasağı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kapsamlı bir bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi.

TUŞBA BELEDİYESİ EKİPLERİ

VAN HABER – Ekipler, ilçe genelinde yurttaşlara bilgilendirici broşürler dağıtarak hem ekolojik açıdan büyük önem taşıyan sazlık alanların korunması hem de bölgenin simgesi haline gelen inci kefali balığının neslinin devamı için uygulanan av yasağı hakkında detaylı bilgiler sundu.

SAZLIK ALANLARIN EKOLOJİK ÖNEMİ

Broşürlerde özellikle vurgulanan sazlık alanlar, Van Gölü havzasındaki biyolojik çeşitliliğin merkezi konumunda bulunuyor. Bu alanlar, pek çok kuş türüne yuva olurken, su kalitesinin doğal filtreleri olarak görev yapıyor. Sazlıklar aynı zamanda inci kefali için yaşamsal önem taşıyan üreme alanları sağlayarak balık popülasyonunun devamlılığında kritik rol oynuyor.

Tuşba Belediyesi, sazlık alanların önemine değinerek, sazlık alanlarda meydana gelebilecek tahribatın hem balık türlerinin hem de bölgedeki kuş popülasyonlarının geleceğini tehdit ettiğini belirtip, sazlıkların korunmasının sadece biyolojik çeşitlilik için değil, bölge ekonomisine katkı sağlayan balıkçılık faaliyetleri için de hayati olduğunu vurguladı.

SAZLIK ALANLAR ALANLAR

İNCİ KEFALİNİN BENZERSİZ GÖÇ YOLCULUĞU

Bilgilendirme çalışmalarında öne çıkan bir diğer konu ise Van Gölü’ne özgü inci kefali balığının (Chalcalburnus tarichi) olağanüstü göç serüveni. Dünyada tuzlu ve sodalı suda yaşayabilen tek balık türü olan inci kefali, üreme döneminde tatlı sulara göç ederek bilim dünyasının da ilgisini çeken benzersiz bir yolculuğa çıkıyor.

Her yıl nisan ayı ortalarından temmuz ortalarına kadar süren göç döneminde, milyonlarca inci kefali Van Gölü’nden göle dökülen tatlı sulara akın ediyor. Balıklar, akıntıya karşı yüzerek ve zaman zaman küçük şelaleleri aşarak üreme alanlarına ulaşmak için olağanüstü bir çaba gösteriyor. Bu dönemde uygulanan av yasağı, neslin devamlılığı için kritik önem taşıyor.

İNCİ KEFALİ BALIKLARININ YUMURTALIRIN BIRAKTIKLARI SAZLIKLAR

İNCİ KEFALİ İÇİN SAZLIKLAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Göç sırasında sazlık alanlardaki dereler ve akarsular, inci kefalinin yumurtalarını bırakabileceği güvenli ortamlar sunuyor. Yumurtadan çıkan yavrular, ilk gelişimlerini bu tatlı su ortamlarında tamamladıktan sonra tekrar Van Gölü’ne dönüyor.

Tuşba Belediyesi yetkilileri, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan bu eşsiz doğa olayının ve bölgemizin simgesi olan inci kefalinin korunması için tüm yurttaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var,” açıklamasında bulundu.

Yürütülen çalışmayla, doğal yaşam alanlarının ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemi vurgulanırken, sürdürülebilir bir çevre için yurttaşların desteğinin gerekliliği de hatırlatıldı.

Tuşba Belediyesi İnci Kefali ve Sazlık Alanlar İçin Harekete Geçti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri