Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Ayşe Minaz, kadına yönelik artan şiddet ve faillerin cezasız kalmasına karşı toplumsal bir örgütlenme çağrısında bulundu. Sessizliğin şiddeti onaylamak anlamına geldiğini belirten Minaz, toplumun bu vahim tabloya karşı daha güçlü bir duruş sergilemesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
VAN HABER – Türkiye’deki cezasızlık uygulamalarının, mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanmamasının ve suç işleyenlerin korunmasının kadın cinayetlerini maalesef her geçen gün artırdığını dile getiren Minaz, JİNNEWS’in Mart ayı şiddet raporundaki çarpıcı verilere dikkat çekti. Bu rapora göre, geçtiğimiz Mart ayında 24 kadın ve 4 çocuk vahşice katledilirken, 14 kadın ve 1 çocuk ise şüpheli koşullarda yaşamını yitirdi. Minaz ayrıca, iktidarın kadın bedeni üzerindeki tahakküm kurma çabasının futbol sahalarına kadar uzandığına da işaret etti.
‘KADIN BEDENİ SAVAŞ ALANINA ÇEVRİLDİ’
Mezopotamya Ajansı’nda geçen haberde Minaz, bölgede kadın cinayetlerindeki artışa dikkat çekerek, bu durumun toplumdaki derin çürümenin bir yansıması olduğunu ifade etti. Kadınların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri alanların giderek daraltıldığını söyleyen Minaz, işlenen kadın cinayetlerinin sadece münferit olaylar olmadığını, aksine sistematik bir şiddetin acı sonuçları olduğunu belirterek, “Kürdistan’da kadın bedeni adeta bir savaş alanına dönüştü” dedi.
Minaz, Kürt kadınlarının sadece kendi varlıklarını değil, aynı zamanda dillerini, kültürlerini ve kimliklerini de savunmak zorunda bırakıldıklarını vurguladı.
Minaz, kadın cinayetlerinde failin tek başına sorumlu olmadığını, onu koruyan adalet sisteminin, kolluk kuvvetlerinin ve toplumsal mekanizmaların da bu korkunç şiddet sarmalının bir parçası olduğunu dile getirdi.
‘KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR’
Kadın katliamlarının sadece bir can kaybı olarak görülmemesi gerektiğini, bunun aynı zamanda Kürt kadın kimliğine yönelik sistematik bir saldırı anlamına geldiğini vurgulayan Minaz, “Kadın cinayetleri politiktir. Kürt kadının bedeni bir direnme alanına dönüşüyor. Kadın burada sadece yaşayan bir birey değil, aynı zamanda kültürü, geleneği ve hafızayı taşıyan bir kimliktir. İşte bu nedenle hedef alınıyor” şeklinde konuştu.
TOPLUMSAL SESSİZLİĞE KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI
Toplumun kadın cinayetleri karşısında yeterli tepkiyi göstermediğini ifade eden Ayşe Minaz, bu sessizliğin şiddeti adeta meşrulaştırdığını söyledi. Kadınların birlikte dayanışma içinde güçlü bir direniş oluşturması gerektiğini vurgulayan Minaz, “Toplumun cezasızlık politikalarına da artık ses çıkarması gerekiyor. Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği yaparak kadın örgütlülüğünün hızla güçlendirilmesi hayati bir zorunluluktur” çağrısında bulundu.
SON 5 YILDA KADINA YÖNELİK GERÇEKLEŞEN ŞİDDETİN ÇETELESİ
Türkiye genelinde ve Van özelinde son 5 yıl (2020-2025) içinde kadına yönelik şiddet vakaları, kadın cinayetleri, şüpheli kadın ölümleri ve kadın intiharları hakkında resmi ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan veriler üzerinden yapılan değerlendirmede, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı görülmektedir.
Basından elde edilen verilere göre son 5 yılda kadına yönelik şiddetin tablosu şu şekildedir(Belirtilenler sadece basına yansıyanlardır):
2021 yılında Bianet’teki verilere göre, 793 kadına şiddet uygulandı (yaralama), 424 kadın taciz edildi, 96 kadın tecavüze uğradı.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın 2019 verilerine göre; 944, 2024’te 1.027 kadın ilk kez şiddet nedeniyle başvurdu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre:
2020: 300 kadın cinayeti
2021: 280 kadın cinayeti
2022: 334 kadın cinayeti
2023: 315 kadın cinayeti
2024: 394 kadın cinayeti (rekor düzey)
Toplam (2020-2024): Bin 623 kadın cinayeti
ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ
2020: 171 şüpheli ölüm
2021: 217 şüpheli ölüm
2022: 245 şüpheli ölüm
2023: 248 şüpheli ölüm
2024: 259 şüpheli ölüm (en yüksek rakam)
Toplam (2020-2024): Bin 140 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.
KADIN İNTİHARLARI
Kadın intiharlarına dair spesifik ve ayrıştırılmış veriler resmi kaynaklarda sınırlı. Ancak:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023’te toplam intihar sayısını 3 bin 379 olarak bildirdi, ancak cinsiyete göre detay verilmedi.
VAN İLİ ÖZELİNDE VERİLER
Van’a ilişkin kadın şiddeti ve kadın cinayetlerine ilişkin gerek Sivil toplum Örgütleri’nin gerekse kadın kurumlarının paylaştığı veri bulunmamaktadır.