1. Haberler
  2. Van Haberleri
  3. Van eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanıyor

Van eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanıyor

featured

Van’da yoğunluklu olarak yaşanan ekonomik kriz ve alım gücünün düşmesi sonucunda eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşanan sıkıntılar meclis gündemine taşındı. Dem parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, Van’daki ekonomik sorunların araştırılması amacıyla meclis araştırması yapılmasını talep etti.

Van Milletvekili Gülderen Varlı, Van’da derinlikli olarak yaşanan ekonomik kriz ve alım gücü düşüklüğünün sebeplerinin tespit edilmesi amacıyla meclis araştırması yapılmasını talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği dilekçede Varlı, Van’da son dönemlerde esnafın yaşadığı ekonomik sorunlar ve halk arasında artan yoksulluğun hem bireysel yaşam koşullarını zorlaştırdığını hem de yerel ekonominin sürdürülebilirliğini tehlikeye soktuğunu kaydederek, “Van’daki esnaflar, artan maliyetler, azalan müşteri yoğunluğu ve sermaye yetersizliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalırken kepenk kapatan esnaf sayısı gün geçtikçe artmaktadır” dedi.

‘Ekonomik kriz iktidarın politik tercihi ile yönetiliyor’

Varlı şu ifadeleri kullandı:

“İktidarın politik tercihleriyle yönetilen ekonomik kriz, derinleşerek milyonlarca yurttaşı açlıkla sınamaktadır.  Çoklu krizlerle birlikte yoksullaşma ciddi boyutlara varırken, işçiye ve emekçiye uygulanan politikalar ve enflasyon karşısında buharlaşan maaş rakamları milyonlarca yurttaşın hayat standardını adeta yok etmektedir. Asgari ücret, emekli maaşı alan ve özel sektörde düşük ücretle çalışan milyonlarca yurttaşın açlık sınırının da altında olması geçinemeyen kişi sayısı her geçen gün arttırmaktadır. Artan yoksulluk ve açlık ivmesiyle beraber fizyolojik ihtiyaçları bile artık lüks haline getiren gıda fiyatları, barınma sorunu, vergi adaletsizliği karşısında yurttaşlar market, market dolaşarak indirimli ürün kovalama arayışına zorlanmaktadır. Halk kat be kat yoksullaşmakta, yoksulluk kalıcı yoksulluk biçimini alarak geniş bir nüfusa gittikçe yayılmaktadır. İktidarın yürüttüğü ekonomi politikaları ile ücretler erimiş, işsizlik artmış, âtıl işgücü oranı yükselmiş, mülksüzleşme ve yukarıya doğru servet transferi kesintisiz devam etmiş, emekçilerin ve yoksulların alım gücü düşmüştür.”

‘Van bölgenin en büyük ili olmasına ve sınır kapısı bulunmasına rağmen yoksullukla mücadele ediyor’

Meclis araştırmasının gerekçesine yönelik de tespitlerde bulunan Varlı, “Yoksullukla boğuşan Van eğitim, sağlık ulaşım gibi temel kamusal hizmetlere bile ulaşmakta zorlanmaktadır. Van, bölge illeri arasında en büyük kentlerden biri olurken, sınır kapıları ve yüksek ticaret kapasitesine rağmen yoksullukla mücadele etmektedir. Sınır kentlerinin ticari faaliyetler açısından şanslı kentler arasında yer alması beklenirken, iktidarın politikalarıyla Van ‘da turizm faaliyetleri, kültürel etkileşim ve ticari iş birliği gittikçe azalmaktadır” tespitlerine yer verdi.

‘Yasaklı alanlardan dolayı tarım bitme noktasına geldi’

Varlı şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır yaşanan kayyım politikaları, yasaklı alanlardan dolayı bitme noktasına gelen hayvancılık ve tarımsal üretim Van’ı üretim kenti pozisyonumdan tüketim kenti yapmış durumdadır. Tarımsal üretim ve hayvancılık yapamayan halk sağlanmayan iş imkanlarından dolayı göç etmektedir. Çoklu kriz aşamalarından geçen Van İl’inde işsizlik, yoksulluk artarken göç ile beraber nüfus oranı da düşmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan 2023 Gelir Dağılımı İstatistikleri ‘ne göre; gelir düzeyinin en düşük olduğu kentler arasında Muş, Bitlis, Hakkâri ve Van yer almıştır.”

Van Haber

Van eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erciş Haberleri